ÖZEL – Erdoğan İstanbul’da yaşamasaydı bu şehirde yaşardı
38.873 kilometrekarelik alanı, tarihi dokusu ve çağdaş eserleriyle Konya, üç kuşağı bir araya getirmeyi başarmış bir şehir.
AK Parti döneminde vatandaşların hizmetine açılan Konya Millet Bahçesi; Göletleri, yürüyüş yolu ve kütüphanesiyle yaşlı, genç her kesimden insanı kendine çekmeyi başarıyor.
NOT: Yukarıdaki görüntü Konya Kültür Merkezi’nde bu hafta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri sırasında kaydedildi. Görsellerde Mevlevi ayini, Nureddin Cerrahi Asistanının 22. görevi Ahmet Özhanadlı sahne performansına da ulaşabilirsiniz.
Afyon, Eskişehir ve Ankara şehrin kuzeyinde yer alırken; Güneyinde ise Antalya, Karaman ve Mersin yer almaktadır. 2 milyon 206 bin kişilik nüfusuyla Konya, Türkiye’nin 6. büyük ili konumunda. Üstelik çok kalabalık nüfusa rağmen temizlik işçileri gece gündüz demeden çöp bidonlarına ulaşana kadar şehrin işlek caddelerini parlatıyor.
Bahaeddin Veled’den Muhyiddin Arabi’ye; Mevlana Celaleddin Rumi’den Şems-i Tebrizi’ye, Nasreddin Hoca’dan Şahabeddin Sühreverdi’ye onlarca âlimi getirmiş ya da ağırlamış olan Konya, her yıl milyonlarca turisti kendine çekiyor. Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel’ dediği Konya’da bacasız sanayi de kıymetli gelir kalemleri arasında yer alıyor.
Tıpkı turizm gibi sanayi ve tarıma da değer veriliyor. Büyükşehir Belediyesi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tohumluk ve yem üretimi; Hem sanayicileri eğitiyor hem de üretime teşvik sağlıyor.
Tahir Akyürek’in yerine 2018’de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve gelen Uğur İbrahim Altay, kentle ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı; AK Parti’nin 20 yıllık reformunu Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’ye anlattı.
İşte Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’ın Haber7’ye yaptığı özel açıklamalar:
‘KONYA MERKEZ YAPMAM İÇİN ÇABALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR’
Açıklamalarına Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri olan Konya’nın tarihi yapısını ve manevi yönünü anlatarak başlayan Uğur İbrahim Altay, şehre dair geniş bir bakış açısını okuyucularımıza sundu:
Büyükşehir Belediyesi’nin Konya’nın kültürel zenginliğini öne çıkarmak için öncülük ettiği çalışmalara değinen Başkan Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘CUMHURBAŞKANIMIZIN TAKDİRİNİ ALMASI ÇOK ÖNEMLİ’
Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli: Başkanım, Cumhurbaşkanımız her konuşmasında Konya’dan, Gönül Belediyesi’nden bahsediyor. Çalışmanızı örnek olarak gösterir. Kendinden nasıl bu kadar çok bahsediyorsun?
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: Çalıştığımız 5 yılda aslında Konya model belediyecilik diye bir şeyi anlatmaya çalışıyoruz. Bu sadece bir slogan değil, Konya model belediyecilikten kastettiğimiz aslında bizim doğal merkezimiz. AK Parti belediyesireferansı olan gönül belediyeciliğini yapmak ama aynı zamanda Konya’nın belediyecilik tecrübesini edebiyata dönüştürmek, kitap haline getirmek ve gelecek nesillere aktarmaktır.
İnsanı merkeze alan, çevreci, gençleri kent yönetimine dahil eden, her konuda öncü ve lider olmaya çalışan bir anlayış ortaya koymaya çalışıyoruz. Ne yazık ki özellikle bu dönemde belediyecilik olumsuz bir yaklaşımla anlatılıyor. Ama biz şehirlerimize çok güzel şeyler yapıyoruz. Onlara kesinlikle bir şekilde söylememiz gerekiyor. Yaptığımız birçok işin örnek teşkil ettiğine inanıyoruz.
Dolayısıyla bu işi yaparken kazandığımız tecrübe ve birikimle 14 yıldır belediye başkanıyım. 9 yıl Selçuklu, 700 bin nüfuslu bir ilçe, 5 yıl büyükşehir belediye başkanı olarak görev yaptı. Artık üniversitelerimizde Konya model belediyecilik defterini oluşturmaya çalışıyoruz.
Elbette Cumhurbaşkanımızın takdiri çok değerli. Aslında Konya ile de bir aşk bağı vardı. Başkanımız her an meydanlarda. İstanbul’da yaşamasaydım Konya’da yaşamayı tercih ederdim.‘ diyor.
‘KONYAS BUNDAN DAHA FAZLASINI HAK ETTİ’
Osman Ateşli:Bu durum sanırım dikkatinizi çekiyor liderim.
Uğur İbrahim Altay: Ünlü olmanın elbette bazı bedelleri var, işimize yakışır şekilde yapmaya çalışıyoruz, çabalıyoruz. Burada başarı öyküsünü sadece liderin yazması değil, şehrin sahiplenmesi doğaldır. Kurumsal bir altyapıya sahip olmalısınız. Bence burası Konya’ya yakışır.
Konya siyasi hareketimizin merkezi ve en güçlü yeridir. Bu durum muhtemelen çeşitli doğal dezenformasyonları da beraberinde getirerek bir nebze de olsa hedef olmamıza neden oluyor. İyi yaptığımız şeyler bile bazen eleştirilir. Kapsayıcı bir anlayışla, örnek ve başkan olmaya devam etme çabasıyla gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. ikisi birden gönül belediyesiBunu yapacağız ama belediyeciliği ile sadece gönüllere hitap eden değil, şehrimizi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en keyifli şehirlerinden biri haline getirmek için çaba göstereceğiz.
‘DAR’UL MÜLK İSMİYLE BİR PROJE DUYURDUK’
Osman Ateşli:Efendim, burada… Konya’da Fikri dönüşüm ve onarım konusunda da değerli çalışmalar görüyoruz. Yaklaşık 10 yıl önce Konya’ya geldim, bugün görüyorum ki Konya bambaşka bir yer olmuş. Kent merkezinde çok önemli bir canlandırma çalışması gerçekleştirdiniz. Mühendis Belediye Başkanı olarak çalışmaların neresindesiniz, çalışmalar ne kadar sürüyor?
Uğur İbrahim Altay: Hatta hepsini bir araya topladık ve Dar’ül Mülk diye bir proje duyurduk. Çünkü atalarımız olan Selçuklular başkentlerine Dar’ül Mülk derlerdi. Devletin bulunduğu yer anlamında Osmanlı başkent, Selçuklu ise Dar’ül Mülk diyor.
Konya çok kadim bir şehir, dış kale surlarının içindeki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak ve olumsuz görüntüleri ortadan kaldırmak için yaklaşık 4 yıldır çalışıyoruz. Ancak toplamda 20’ye yakın proje açıkladık. Bazıları tamamlandı.
İnsanlar 100 metrelik dükkanlarını 70 metreye indirmeyi kabul etti. Orada da yeni bir ticari alanın oluşmasına büyük bir maliyetle katkıda bulunduk. Ancak yaklaşık 2 ay önce bu taş binanın onarım ekibini taşıdık.
Aşağıda dijital tanıtım merkezi var, tekel binasının tamiri, Larende Caddesi’nde çok önemli bir dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Özellikle Konya’nın dış kale surlarının gün yüzüne çıkarılması için bir hareket olacaktır.
‘BUGÜNE KADAR 2,5 MİLYAR LİRADAN FAZLA BÜTÇE HARCADI’
Osman Ateşli:20 farklı nokta diye bir şey duydum?
Uğur İbrahim Altay: Evet. 20 farklı lokasyonda çalışıyoruz. Bunlardan 5 tanesi tamamlandı. Yaklaşık 7-8 tanesinin işlemleri devam ediyor. Meclisin diğer bölümünün süreçleri devam ediyor. 2028’e kadar kendimize bir hedef koyduk. Şimdiye kadar 2.5 milyar liranın üzerinde bir bütçe harcandı. Kamulaştırma ve bunu yapmakla ilgili.
Önümüzde 7 milyar iş var. İlçe belediyelerimizle birlikte Konya’yı Dar’ül Mülk’teki haline geri getirmek istiyoruz. Hz. Mevlana’nın köşkü restorasyonu, medrese inşaatı, Mevlana Caddesi düzenlemesi, Sarahlar Yeraltı Çarşısı, Gevraki Han restorasyonu, Alaeddin Caddesi düzenlemesi ile birlikte bu işi bütüncül bir yaklaşımla yapmak istiyoruz.
Mevlana Türbesi, Mevlana Kültür Merkezi’nde aracınızı bıraktığınızda türbeyi ziyaret edeceğiniz ve tüm bu tarihi dokunun 3 km’lik eksende ortaya çıktığı yeni bir dönem yaratmaya çalışıyoruz. Böylesine büyük bir göreve girişmek doğal olarak çok zor. 10 milyar dolara yakın bir bütçeden bahsediyoruz.
Bu eserin tasarlanmasında, oluşturulmasında ve üretilmesinde Kültür Bakanlığımızın da önemli dayanakları bulunmaktadır. İlçe belediyelerimizin de takviyeleri var. Yani merkezi yönetim, yerel yönetim ve siyasi iradeyi bir araya getiren böyle bir diriliş hareketini teşvik edebilir ve kamuoyuyla paylaşabiliriz. Bunda Konya halkının da payı var çünkü bize olan güvenleri bizleri cesaretlendiriyor.
En zor işi başardık, türbe önü çarşılar, Mevlana Çarşısı ve Altınçarşı aslında maliyet açısından en büyük iş değil ama Konyalıları bu konuda ikna ettiğimize inanıyorum. en zor iş.
Umarız, gelişiniz onlarca yıl sürmez. Konya ziyaretlerinizde Konya’nın dış kale surları çevresinde şehrin değişimine hep şahit olacağız.
‘ÖĞRENCİ İÇİN 5 YIL, SİVİL OLARAK 3 YIL İŞE ALMIYORUZ’
Osman Ateşli: Taşımacılık çok değerli bir unvan ve değerli yatırımlar yaptınız. Şehre nefes aldırdın. Son aylarda ulaşım yatırımları için 288 aracı belediyeye kazandırdınız. Çok maliyetli işleri nasıl hallediyorsunuz?
Uğur İbrahim Altay: Ulaşım işi bütün büyükşehirlerin sorunu ve ulaşımı israf ediyor. Aslında ulaşımı ikiye ayırıyorum. Toplu taşıma faaliyetleri de insanların araçlarını kullanacakları alanda ve yaya olarak yapılan iyileştirmelerdir. Yılbaşına kadar şu an itibariyle sivil bilet 2,5 lira, öğrenci bileti 1,55 kuruş.
5 yıldır öğrencilere, 3 yıldır sivillere zam yapmadık. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bunu sosyal yardım olarak görüyorum. Toplu ulaşımı kullanan öğrencilerimiz ve orta gelir grubu ve onun altındaki insanlar nedeniyle bu pandemi ve sonrasındaki süreçte neredeyse her ay her haneye 500 lira katkı yapmak üzere olduğumuzu düşünerek bu süreci yürüttük.
Bir yandan nakliye filomuzu yenilemek konusunda önemli bir çalışma yürüttük. 107 adedi doğalgazlı otobüs olmak üzere 288 adet araç satın alındı. Artık şehrimize hizmet etmeye başladılar. İnşallah yakın zamanda 2 büyük raylı sistem yatırımına başlayacağız. Bunlarla birlikte Konya toplu ulaşımda büyük mesafe kat etmiş olacak.
Bir yandan araç kullanıcılarını, yayaları ve bisikletlileri şehir içi trafiğinde daha konforlu hale getirmek için çalışıyoruz. Yeni caddeler açıyoruz ve önemli kamulaştırma bedelleri ödüyoruz. Yaptığımız tüm caddelerde bisiklet yolları yapıyoruz.
Tabii ki Konya merkez dışında yaklaşık 900.000 kişi yaşıyor ve 28 ilçede mahalle yollarının iyileştirilmesi ve şehrin saygın caddelerinin oluşturulması için çalışıyoruz. Uyum ve iyi niyet olduğu zaman para bereketlenir diyorum. Şimdiye kadar bunları yapabildik.
İnşallah bundan sonra da sözümüzü yerine getirmek için çaba sarf edeceğiz. Kaynakları israf etmezseniz, kaynakları doğru harcarsanız, kaynakları geliştirmeye zaman ayırırsanız ve belki de en değerlisi lider olarak şehrinize odaklanırsanız tüm bunları yapabilirsiniz. Büyükşehir belediye başkanlığından veya şehrimize yeni bir hizmet üretmekten başka gündemimiz yok.
Konya ile yatıp Konya ile kalkıyoruz. Bundan dolayı Allah rahmetini verir. Bunu sadece Konya şehri için söylemekle kalmıyor birçok belediye başkanımız artık tüm bu süreçleri en verimli şekilde yürütmek için çaba ve çaba sarf ediyor. Yeterince şey geliyor. Tüm şehirlere giderseniz benzer hikayeler anlatabilecek bir yapı olduğunu düşünüyorum.
‘KONYA BİRÇOK NEDENLE ŞEHİR DÖNÜŞÜYOR’
Osman Ateşli: Röportajımızın belki de en keyifli kısmı olan Konya mutfağı ve yemek kültürünün tanıtımına geliyoruz. Bu alanda da çok önemli çalışmalar var. Özellikle belediyenin işletmelerinde karşı konulmaz lezzetler sergileniyor. Gaziantep ile rahatlıkla rekabet edebilirsiniz…
Uğur İbrahim Altay: Sadece mutfağa odaklanmamız mümkün değil çünkü Konya başkent. Birçok mimari yapıya sahiptir, Hz. Mevlana şehri. Ancak bizim tezimiz burada bir saray mutfağı ve saray kültürü olduğudur.
Konya’da yemek bir medeniyettir diyoruz, aslında Orta Asya’dan getirdiklerini burada bulduğu kültürle harmanlamış ve 200 yıllık başkent olmasının da etkisiyle bitkilerin, sebzelerin bir arada bulunduğu bir mutfak ortaya çıkmış. sadece Konya’da değil bölgede üretilen hayvansal gıdalar da Selçuklu saray kültürüyle sunuluyor.
Konya bu konudan bahsetmek için biraz geç kaldı çünkü şehirde etli ekmek ve fırın kebabı ticari olarak satılıyor bu yüzden kalan eserlerin satışı ile ilgili hanelerde yapılan yemekler çok fazla ama şu an itibariyle sanırım coğrafi işaret açısından Gaziantep’ten sonra ikinci sıradadır.
63 adet çalışmamızın coğrafi işareti alındı, 40’a yakın çalışmamız ise bekliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak mutfaklarımızda ve evlerimizde yapılan yemeklerin ticari olarak satılması ve misafirlere ikram edilmesi konusunda tesislerimize yön vermeye çalışıyoruz.
İnşallah zamanla diğer esnaflarımız arasında da bu yaygınlaşır, sözümüz de Konya’ya geldiğinizde gönlünüz, gözünüz yaşarır ama bir yandan da gözünüze ve bedeninize lezzet katar. Gıda.
Şimdi gelenler orayı ziyaret edip oradan bir ölçü tuz alıyorlar. Yani Konya pek çok sebeple ziyaret edilebilecek bir şehre dönüşüyor.
GASTROFEST DEVAM EDECEK Mİ?
İkincisini yaptık, ilk yıldan beri inanılmaz bir katılım var, 300 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Gelecek yıl daha da rahat olacağını düşünüyoruz. Tabii özellikle Emine Erdoğan Konya gastronomisinin tanıtımı konusunda bize önemli bir teşvik verdi. Gastronomi aslında onun isteğiyle başladı çünkü Konya mutfağını her gittiğinizde anlatmak zorundasınız. Konya mutfağını bir taraftan anlatmaya çalışıyoruz. Gastronomi festivali bunun en nadide merkezi, umarım 3. yılında çok daha keyifli geçer.
SELÇUKLU BAŞKENTİNDEN OSMANLI BAŞKENTİNE
Osman Ateşli: Konya aynı zamanda bir üniversiteler şehridir. 5 üniversitesi var ve burada 120 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. Gençler ve öğrenciler için ne tür projeleriniz var?
Uğur İbrahim Altay: Aslında tüm belediyecilik çalışmalarım boyunca önceliğimin her zaman gençler ve hanımlar olduğunu samimiyetle söylemek isterim. Çünkü gençlerin geleceğe hazırlanmasında belediyelere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bunu yaparken her işte buna odaklanırsanız başarıya ulaşırsınız.
Şu an itibariyle 11. ve 12. sınıfları hızlı trenle İstanbul’a götürüyoruz. Hem İstanbul’u bilsin hem de Ayasofya’yı cami olarak görsün istiyoruz. Şu an itibariyle 30 bin öğrencimiz ziyaret etti. 15 Aralık itibariyle medyum veriyoruz. Sonra şubatta tekrar başlayacağız.
Sadece Belediyemizin imkanları ile hızlı trenler kullanılarak; Ulaştırma Bakanlığımızın desteğiyle bu süreci yürütüyoruz. Çocuklarımızın hafızalarında birer hatıra olarak kaldığı gibi onlar da İstanbul’u medeniyet kültürümüzün başkenti olarak görüyorlar. Yani Selçuklu başkentinden Osmanlı başkentine bir ziyaret gerçekleştiriyorlar.
12. sınıf öğrencilerimize de önemli bir eğitim altyapısı kazandırıyoruz. Lise Medeniyet Akademisi olarak liseli çocuklarımızın eğitimine destek oluyoruz. Bilgi Evimizde ortaokul çocuklarımıza eğitim takviyesi yapıyoruz.
Ayrıca üniversite öğrencilerimize en ucuz ulaşımı sağlayan bir iliz ve Genç Kültür Projesi kapsamında gençlerimize bizlerle ortaklıklarından dolayı kitapçı ve kafelerde kullanabilecekleri ikramiyeler veriyoruz.
Böylece gönüllülük esasına dayalı çalışmalarının ödüllerini kültür alanında kullanabilirler. Yine Konya Bilim Merkezi, TÜBİTAK desteği ile ülkemizin ilk bilim merkezidir. Bu merkezi 200 binden fazla kişi ziyaret etti.
KONYA’DAN TEKNOFEST GİRİŞİMİ
Osman Ateşli:TEKNOFEST’e talip olur musun liderim?
Uğur İbrahim Altay:TEKNOFEST’e talip oluyoruz ama (Gülüyor) T3 Vakfı ile yaptığımız görüşmelerde diyorlar ki ‘Konya zaten 250-300 bin kişiyle çok büyük bir bilim şenliği düzenliyor…’ Konut.
Bilim Merkezimizde yeni bir çalışma ortaya çıktı. Kapsül Teknoloji Platformu. Özellikle TEKNOFEST yarışmasına gidecek takımlara önemli bir destek veriyoruz. Geçen hafta bir etkinlikte 111 gruba teknik destek, ekipman ve eğitim desteği verdik. Geçen yıl en çok katılımın olduğu şehir Konya oldu. Ayrıca 10 ödül aldık.
Bu yıl katılımın daha fazla olacağını görüyoruz. Çocukları teknoloji ile tanıştırmak için de bu tür projeleri hayata geçiriyoruz. Gençlerimizin Konya’da eğitimlerini en iyi şekilde almaları bizim için çok değerli. Üniversitelerimizin şehre katkısını şu şekilde özellikle ifade etmek isterim; Gelen insan kaynakları bir şekilde şehirde yaşamaya devam ediyor.
Bu şehrin ve birçok şehrimizin üretimine katkı sağlayan emekçi gençlerimiz ve çocuklarımız için de etkinlikler düzenliyoruz. Böylece oradaki gençlerimizi üretime katkı sağlamaya teşvik ediyoruz.
ÜÇ NESİLİN BULUŞTUĞU YER: KONYA MİLLİ BAHÇE
Osman Ateşli: Önderliğim Konya Millet Bahçesi… Yeni projeniz… Bu projeler devam edecek mi? Gençler de ilgi gösteriyor. Gençlerle Konya Millet Bahçesinde buluşuyor musunuz?
Uğur İbrahim Altay: Ben de akşamları çay içmek için Konya Millet Bahçesi’ne uğruyorum. Dün bir Fen Lisesini ziyaret ettim. Onlarla beraber olunca güçleniyor insan. Konya Millet Bahçesi, Konya’nın en değerli arazisi olan eski stadyum alanında yapıldı. Yerin mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize aittir.
Buy-Sat karşılığında yeni stadlar ve yeni spor salonları yapıldı ama Cumhurbaşkanımızın vasiyetiyle Millet Bahçesi yapılmasına karar verilince arsayı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na devrettik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir tane oluşturdu. Türkiye’nin en keyifli Millet Bahçelerinden.
Restoranları, yürüyüş yolları, göletleri ve içine inşa edilen Milli Kütüphane ile çok nadide bir eser ortaya çıktı. Gençlerin keyifle ders çalışabilecekleri kitap kafenin de yer aldığı bir alan oluşturuldu.
Her halükarda önümüzdeki dönemde Konya’nın en çok ziyaret edilen bölgelerinden birisinin de Konya Millet Bahçesi olacağını söyleyebilirim. O bölgeye yaptığımız camiyi de gençlik merkezi olarak kullanmak istiyoruz.
‘ŞEHRİN SİMGESİ OLACAK İŞLER YAPMAK İSTİYORUZ’
Osman Ateşli: Sayın Başkan, cami ile birlikte oradaki binaların mimarisi harika. Gerçekten… Çok iyi incelenmiş…
Uğur İbrahim Altay: Bütün çalışmalarımızda aslında mimari olarak şehrin simgesi haline gelecek işler yapmak istiyoruz. Ulusal ve uluslararası mimarlar ile çalışıyoruz. Biraz uzun sürüyor galiba, uğraştırıyor ama ortaya çıkınca insanların önünde fotoğraf çekip etkinliklerde kullanabilecekleri yapılar yapılıyor.
Konya Millet Bahçesi de çok güzel bir yapıydı. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve TOKİ’ye de teşekkür etmek istiyorum. İnşallah gençlerimiz çok kullanır.
TARIM, SANAYİ VE İHRACAT
Osman Ateşli: Liderim Konya, Türkiye’nin tahıl ambarı… Tahılda lider bir iliz. Onun dışında ticaret açısından gelişmiş bir iliz. Bu alanlarda liderliğiniz var mı?
Uğur İbrahim Altay: Aslında iki önemli konu üzerinde çalışıyoruz. Birincisi Konya Sanayisinin gelişmesi… Bununla ilgili olarak Konya’da bir teknoloji sanayi bölgesi kuruldu. Yer Büyükşehir Belediyemize aitti. Arsayı bedelsiz olarak devrettik.
Şu an itibariyle teknoloji sektörümüzün iki büyük markası ortaya çıktı. Bunlardan biri de ASELSAN Konya… ASELSAN, Türkiye’de ilk kez yeni üretim modeline geçti. Yüzde 51’i ASELSAN’a, yüzde 49’u Konya’ya aitti. Konya’da 23 iş insanından oluşan bir yapı oluştu. Şu anda savunma sanayi için önemli bir üretim yapıyorlar. Bu bilgi aynı zamanda Konya’nın savunma sanayisinin dönüşümüne ve seviye atlamasına çok değerli katkılar sağlayacaktır.
Teknoloji sanayi bölgemizin ikinci değerli çalışması ise TÜBİTAK’ın İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Konya’da yapılacak. Bildiğiniz gibi Konya iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehir olacak gibi görünüyor. Bu nedenle bazı çalışmalarımızda TÜBİTAK’ın önemli bir ek olacağına inanıyoruz.
Bununla birlikte burada üretilen bilgi birikimi özellikle sıfır karbon hedefi doğrultusunda ülkemizin yapacağı çalışmalarda ülkemize ve sektörümüze çok önemli katkı sağlayacaktır. Bir diğer değerli alan ise tarım ve hayvancılıktır. Her zamanki gibi şunu söylüyorum: ‘Konya kendisi için üreten bir şehir değil’. Çünkü birçok alanda üretilen ürünler Türkiye’nin gıda güvenliği açısından çok değerli ve kıymetli.
Tahılın çoğu Konya’da üretilmektedir. Koyun ve keçi varlığı en çok Konya’dadır. Büyükbaş hayvan stokunda ikinci sıradayız. Süt ve süt ürünlerinde en çok üreten il Konya… En çok yem bitkisi üreten il Konya… Ve kırsalda yaşayan insanımız geçimini buradan sağlıyor.
Sulama yatırımı yapıyoruz. Kaba yem ve tohum takviyesi yapıyoruz. Çiftçilerimize önemli eğitimler veriyoruz. Konya’da yaşanan pandemi döneminde ise önemli bir takviye sağlamış ve tüm Türkiye’nin bu süreci atlatmasına katkı sağlamıştır.
Üniversitelerimizin de bu konuda çalışmaları var ama Konya Büyükşehir Belediyesi olarak sanayimizin gelişmesi, ihracat adetlerinin artması, tarımsal ve hayvansal üretimde kalitenin artması için önemli çalışmalar yürütüyoruz.
‘HER GÜN SEÇİM GİBİ ÇALIŞIYORUZ’
Osman Ateşli: Başkanım artık seçim dönemindeyiz. Bir seçim hazırlığı var. Haziran 2023’te ülkemiz seçime gidecek. Konya olarak bu seçim dönemine nasıl hazırlanıyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
Uğur İbrahim Altay: Elbette bu seçimde de her zaman olduğu gibi Konya en çok beğenilen şehirlerden biri olacak. Türkiye’nin nüfus bakımından altıncı büyük şehri ve Cumhur İttifakı’nın en çok oy aldığı illerden biridir.
En son yerel seçimlerde oyların yüzde 70,5’ini alarak büyükşehirler arasında orta birinci, iller sıralamasında Rize’den sonra ikinci olduk. Özellikle son dönemde yapılan tarım işlerinin fiyatlandırılmasından duyulan memnuniyet Konya’yı büyük ölçüde etkiledi. Çünkü en önemli gelir kaynağımız tarımsal üretimden geliyor. Bu yıl çok bereketli geçti.
Onun dışında taban fiyatın yükseltilmesi, emekliler sürecinde hükümetimizin çalışmaları… Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti Konya’da büyük coşku yarattı. Doğal olarak sadece seçim döneminde işleyen bir irade değiliz. Aslında, her gün bir seçimmiş gibi çalışıyoruz. üretiyoruz.
Konya Belediyeleri olarak seçim sürecine her zaman hazırlıklıyız. Türkiye’de yine en yüksek takviyeyi Konya’nın vereceğine inanıyorum. Çünkü Konya halkı Necmettin Erbakan döneminden bu yana sahiplenerek davasını göstermiştir.
Biz bunu bir dava olarak görüyoruz ve Konya’nın bütün ilçeleri buna en ağır takviyeyi yapmak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Milletvekillerimiz, İlçe Teşkilatlarımız…
‘REKAYI KİMSEYE VERMEK HİÇ BİR NİYETİMİZ YOK’
Osman Ateşli:Anket çalışmanız var mı liderim?
Uğur İbrahim Altay: Belirli aralıklarla anketler yapıyoruz. Özellikle nisan ayından itibaren tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da ivmenin üst sıralarda olduğunu söyleyebilirim. Muhtemelen olumlu yönde diğer şehirlerden ayrılacak bir formda ilerlediğini söylemek isterim. 2023 yılında rekor bir oyla Cumhurbaşkanımızı seçeceğimize inanıyorum.
Tabii ki her zaman dışarıdayız. Öğrencilerle buluşuyoruz, gençlerle sohbet ediyoruz, çiftçi ve sanayicilerle sokaktayız. Bu nedenle Konya teşkilatı güçlü bir ildir. Belediyelerin bu süreçte yaptığı önemli çalışmalarla insanımızın hayatını kolaylaştırdığını düşünürsek rekoru bir daha kimseye vermeye inşallah niyetimiz yoktur. Bunu söylemek güzel.
‘HALKIMIZIN UMUTLARI AK PARTİ’
Osman Ateşli: Liderim karşınızda 6’lı masa olarak tanımlanan bir rakip var. Sizce ortak aday çıkarabilirler mi? Konya’da 6 kişilik masaya bir iyilik var mı?
Uğur İbrahim Altay: Hadi alışılmış diyelim… 6? 6+1 mi? 6+2 mi? Aynı zamanda bir tartışma konusudur. Masanın etrafında olanlar var, dışarıdan destekleyenler var. Ancak bu kadar farklı yapıyı ortada tutmak kolay değil gibi görünüyor. Adeta bir yemek şölenine dönüşmüştür. Her 15 günde bir oturup konuşurlar ve ardından geçmişten gelen hikayelerin biraz makyajıyla halkın karşısına çıkarlar.
Elbette Türkiye büyük ve güçlü bir ülke… Bölgemizde olup bitenlere baktığımızda güçlü bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız sadece Türkiye’nin değil dünyanın takdir ettiği bir cumhurbaşkanına dönüşmüştür. Halkımızın umudu AK Parti’dir. O bizim Cumhurbaşkanımız.
Cumhurbaşkanımız için takviye yapmaktan vazgeçmedik. Çünkü doğru olan yolda ilerlemek gerektiğine inanıyoruz. Umarım Konya yine büyük bir destek verir. Milletimizin öngörüsüne güveniyoruz. Sosyal medyada gündem yaratmak kolay… Sosyal medyada ülke yönetmek kolay ama sokağın gündemi ama vatandaşın gündemi çok daha farklı… Cumhurbaşkanımızın son kez aday olduğu seçimde Allah’ın izniyle çok yüksek bir zeminde yanında olacağım.